Superenkelt bröd

» 10 g salt

» 10 g jäst

» 3,5 dl degvätska

» 450 g mjöl

(för glutenfritt 430g mjöl och 20 g Xanthamgummi)

 

Blanda de torra ingredienserna, lös upp jästen i vätskan och blanda ihop till en deg. Forma till en limpa på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 3-4 timmar under plastfolie. ett tips här är att ta en sked och dra ihop ytan på limpan med skedens baksida så att den blir jämn. Sätt ugnen på 250 grader, pensla limpan med vatten, strö över lite sesamfrön eller havregryn, ställ in plåten mitt i, sätt ner temperaturen till 230 grader och grädda i 50-70 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Njut!

Nu till den roliga delen.

Mjölet kan varieras i oändlighet. Till exempel en riktigt god glutenfri limpa eller bullar 270g rismjöl, 90g durramjöl, 70g majsmjöl eller mandelmjöl och 20g xanthamgummi eller fiberhusk eller psylliumfrön.

Degvätskan kan också varieras – enklast är 4 till 6 dl vanligt vatten men man kan ersätta 1dl vatten med 1dl ljus baksirap. Eller varför inte 2-3 dl vatten, 1 dl ljus baksirap, 2 dl naturell youghurt och 1/2 dl honung. Degen skall vara rätt så blöt och precis så att man kan forma den till limpa eller bullar, man kan behöva tillsätta lite extra vatten och blir det för blött kan man alltid knåda in lite rismjöl tills den får rätt konsistens. Man blandar lätt ihop degen med elvisp och degkrokar.

Man kan också slänga i pumpakärnor, solroskärnor, russin, sesamfrön etc – och om man penslar med lite vatten eller smör precis innan man ställer in i ugnen kan man dekorera med frön också.

Otroligt enkelt och smaskigt gott. Går att variera från franskbröd till kavring eller mörkare om man så vill beroende på hur man blandar mjölet.

Godast är den första skivan när limpan svalnat – med en klick smör på!  :^D