Den här granolan gör jag alltid med samma bas men varierar frukt och bär beroende på vad jag är sugen på. Min rekommendation är att man sitter i köket under hela processen så man kan röra om med jämna mellanrum och se så det inte bränns.
Ingredienser bas:
» 2 dl havregryn
» 2 dl fiberhavregryn
» 1,5 dl pumpakärnor
» 1,5 dl solroskärnor
» 1-1,5 dl flytande honung
» 1,5 – 2 dl kokande vatten
Ingredienser tillbehör -valfritt enligt önskemål:
» 100-150g Valfri torkad frukt, tex papaya eller blåbär
» Kokosflingor
» Linfrön och chiafrön
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader, över och undervärme. Blanda havregryn, pumpakärnor och solroskärnor i en stor skål. Häll över honung och kokande vatten och rör runt. Anpassa honungsmängden efter önskad sötma. Blandningen ska inte vara för blöt, men tillräckligt för att bilda små klumpar. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och dela klumparna så att bitarna inte är för stora. Rosta i ugnen i ca 60-80 min. Rör i början om var 15e minut och på slutet ca var 5e minut så att inte kanterna bränns. På slutet brukar jag också försiktigt dela de största bitarna till mindre, akta så du inte bränner dig. Färgen ska vara gyllenbrun som på bilden när det är klart. När det svalnar så stelnar granolan till, så rosta inte för länge för då kan den bli för hård. Blanda till sist i övriga super seeds och torkad frukt. Min käke som fortfarande läker gör lite ont av att äta granola – så jag dränker den i yoghurten. Njut!