Detta recept har jag hittat på helt själv! Nåja, nästan. En gång på 80-talet var vi och åt på en indisk restaurang där de serverade den perfekta kombinationen grönkål med linser. Det var starkt kryddat, det är inte mitt recept. Det bygger istället på den klassiska halländska långkålen som är poppis på julbordet. Jag har bara tillsatt lite gröna linser och vips har man en fullvärdig vegetarisk måltid tillsammans med potatis. Nu är ju resten i min familj inte direkt vegetarianer så jag brukar steka några goda korvar till detta. Men som sagt, det behövs inte.
Det är lite svårt att ange mängden grönkål men jag skall trimma receptet. Det beror på vilken grönkål man får tag på. Findus har djupfryst men den är kass så till vida att det är nästan bara vatten i paketet så ta två paket i så fall. Skandal att man får sälja fryst vatten i ett grönsaks paket. Jag brukar köpa Harplinge grönkål också fryst, det är definitivt högre densitet i det paketet. Använder man färsk grönkål, vilket är lätt när det är säsong precis innan jul, brukar 2-3 stånd vara lagom. Skölj kålen, man använder bara bladen. Repa av bladen och förväll i en stor gryta kokande vatten med lite salt 2 min. Fiska upp bladen o hacka dem. Spara buljongen, god till soppa och ändvänds så klart även i den fantastiska rätten grönkål med linser. Oj det blev en lång utläggning om hur man förväller grönkål. Man förvånas alltid över hur lätt det är att laga mat från grunden. Okej det blir lite stökigt i köket men det får man ta. I receptet utgår jag från fryst grönkål.
5 portioner:
- Ca 500 gr fryst tinad grönkål
- 2 dl små gröna linser
- 4 dl vatten
- 1 grönsaks buljong tärning
- 1 msk smör
- 2 dl grädde (eller 1 dl grädde + 1 dl mjölk)
- Salt och peppar
Servera med kokt potatis
Blötlägg gärna linserna i vatten några timmar så kokar de snabbare. Koka linserna i 4 dl nytt vatten tillsammans med buljongtärningen. De är klara efter ca 15 min om de varit blötlagda, annars 25-30 min. Skala och koka potatisen. Bryn smöret och fräs den hackade grönkålen i en stekpanna på medelvärme 5-10 minuter. Den får gärna få lite färg. Häll i de kokta linserna. Späd med grädde och mer vatten eller mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Låt småputtra tills potatis och ev. korv är klar.